Wat is scouting?

Doelstelling Scouting Nederland:

Scouting Nederland stelt zich ten doel: het bevorderen van het Scoutingprogramma in Nederland, op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell, om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van hun persoonlijkheid. (uit : "Scouting Vademecum 1997/1998").
 
De bovengenoemde ideeën van Lord Baden-Powell omvatten:
 • Ontplooiing en ontwikkeling van het individu
• Groeiende zelfstandigheid
• Wet en belofte
• Veelzijdige activiteiten
• Hulpbereidheid en hulpvaardigheid
• BuitenlevenInternationale verbondenheid

 

Wat is scouting?
Ruim 90.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van Scouting. Samen met zo'n 20.000 kaderleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Wereldwijd zijn er 32 miljoen Scouts in meer dan 160 landen.
 
Een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding, dat is wat Scouting te bieden heeft.
 
Maar Scouting is meer: naarmate je als jeugdlid ouder wordt en je langer bij Scouting bent, neemt je zelfstandigheid toe; de begeleiding kan daardoor dus afnemen. Iedereen kan meedoen met Scouting. Geloof, ras, huidskleur, handicap, vluchteling of seksuele voorkeur, het maakt niet uit, Scouting staat open voor iedereen.

Ontstaan
 
Het programma dat Scouting biedt, is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Baden-Powell. Hij bedacht het Scoutingspel aan het begin van de 20e eeuw. Door er voortdurend een eigentijdse draai aan te geven, wordt Scouting steeds aantrekkelijker. Steeds meer jongens en meisjes in Nederland worden lid van een Scoutinggroep. Dat betekent dat Scouting aanslaat!
 
Scouting Nederland is in 1973 ontstaan door de samenvoeging van twee jongens- en twee meisjesorganisaties. Deze samenvoeging kwam voort uit de wens naar betere samenwerking en om de terugloop van leden een halt toe te roepen. Het ledental is vanaf 1985 enorm gestegen.
 
Scouting Nederland is zowel lid van de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) als van de World Organization of the Scout Movement (WOSM).
 
Scouting Nederland is een gemengde vereniging. Toch is niet iedere groep gemengd. Scouting kent zowel gemengde groepen als groepen met alleen jongens of alleen meisjes.
 
 
 
Wereld Jamboree
 
Eens in de vier jaar vindt ergens een Wereld Jamboree plaats. Steeds in een ander land, steeds in een ander werelddeel. In de zomer van 1995 heeft Scouting Nederland de Wereld Jamboree georganiseerd.
 
De 21e jamboree werd in 2007 gehouden in het Verenigd Koninkrijk en viel samen met het eeuwfeest van scouting; De laatste Wereldjamboree werd gehouden in 2011 op de velden van Rinkaby, een plaatsje niet ver van de stad Kristianstad, in de provincie Skåne, in het zuiden van Zweden; De volgende wereldjamboree zal in 2015 plaats vinden in Japan, Kirara-hama.
 
Scouting Nederland is een partnership aangegaan met de South African Scouts Association en de Girl Guides Association South Africa en met Junak, de Scout and Guide Association in the Czech Republic. Aan een overeenkomst met de Slowaakse Scoutingvereniging wordt gewerkt.
 
 
 
Scouting Nederland
 
Scouting Nederland is een vereniging en de overkoepelende organisatie van alle scouts (ongeveer 125.000) in Nederland. Het hoofdkantoor van Scouting Nederland, het ‘Landelijk Bureau' genaamd staat in Leusden. Dit Landelijk Bureau bestaat uit een aantal mensen die dagelijks bezig zijn met de scoutingorganisatie. Ze ontwikkelen nieuwe spellen, cursussen, registreren alle leden, geven allerlei soorten advies (bv. financieel en juridisch) aan scoutinggroepen (zoals Hubovra bijv.) en organiseren landelijke activiteiten. Verder vertegenwoordigen ze Scouting bij allerlei instanties, instellingen en bedrijven om bijv. subsidies of materialen te verkrijgen.

 Naast Scouting Magazine geeft Scouting Nederland een heel scala van boeken en folders uit. Het gaat hierbij om boeken met themaverhalen, spellen, technieken, maar ook promotiemateriaal. De uitgifte gebeurt bijna altijd via de Scoutshop. De Scoutshop heeft een aantal vestigingen in Nederland van waaruit Scoutingspullen verkocht worden. Een scoutshop wordt gerund door een particulier die van Scouting Nederland het recht heeft gekregen Scouting spullen te verkopen. Elk jaar krijgt iedere, bij Scouting Nederland ingeschreven, leider een catalogus van de Scoutshop. De dichtstbijzijnde Scoutshops zijn in Eindhoven en Maastricht. Overigens kun je ook per postorder bestellen.
 
 
 
De organisatie structuur
 
Voor Scouting is Nederland ingedeeld in gewesten. Hubovra valt onder het gewest Limburg. Deze gewesten bestaan weer uit scoutingregio's. Hubovra bijvoorbeeld is ingedeeld in de regio Weert. Ieder regio heeft een voorzitter. Al deze voorzitters van heel Nederland komen regelmatig bij elkaar, en noemen zich de Landelijke Raad. Deze landelijke raad moet regels goed- of afkeuren die door het bestuur van Scouting Nederland worden voorgesteld.

 Als een vereniging zich Scoutinggroep wil noemen, moet ze aangesloten zijn bij Scouting Nederland en hier contributie aan afdragen.

 In Nederland bestaan 3 takken van Scouting, de water-, lucht- en landscouting. Hubovra behoort tot de waterscouting… geintje, natuurlijk bij de landscouting. Vanuit de landelijke organisatie is het als volgt georganiseerd.
 

Contributies
 
Scoutinggroepen bepalen zelf hoeveel contributie er betaald moet worden. Een deel daarvan wordt doorgegeven aan de vereniging. Scouting behoort tot de goedkoopste vorm van georganiseerde vrijetijdsbesteding. Een mooi moment om Scouting te leren kennen, is tijdens de Nationale Scoutingdag, wanneer de Scoutinggroepen 'Open Huis' houden. De Nationale Scoutingdag wordt jaarlijks gehouden in het weekend dat de zomertijd ingaat.
 
Activiteiten
 
Een Scoutinggroep organiseert veel activiteiten voor haar leden. Deze activiteiten zijn vaak gericht op de samenleving.
 
Scouting Nederland probeert een actuele invulling te geven aan de maatschappelijke betrokkenheid. Als onderdeel van dit project nemen groepen deel aan activiteiten als het bouwen van een vluchtelingendorp, samenwerken en samenspelen met asielzoekerskinderen, het schoonmaken van natuurgebieden of het deelnemen aan uitwisselingsprogramma's met groepen in het buitenland.
 
Kamperen
 
Het buitenleven hoort bij Scouting. Kamperen is dan ook zeer populair binnen Scouting.
 
De vereniging heeft daar vele terreinen voor. Sommige aan het water, andere in de bossen. Kamperen bij Scouting is: zonder al te veel luxe, samen des te meer lol hebben! Het lnfocentrum van Scouting Nederland beschikt over een accommodatiegids met alle beschikbare kampeerterreinen.
 
Landelijk servicecentrum
 
In Leusden is het Landelijk servicecentrum van Scouting Nederland gevestigd. Tevens zijn er op vier plaatsen in het land regiokantoren. Hier werken beroepskrachten en vrijwilligers samen om het landelijk beleid voor te bereiden en uit te voeren. Nieuwe activiteiten worden hier ontwikkeld en de dienstverlening aan de leden, zoals trainingen, cursussen en voorlichting, vindt hiervandaan plaats. Daarnaast vindt het beheer van de bezittingen van de vereniging plaats op het Landelijk servicecentrum.
 
ScoutShop
 
Voor alle leden is er de eigen Scoutshop, tel. (033) 496 02 82. Natuurlijk is hier niet alleen alle Scoutingkleding te koop. De Scoutshop heeft ook een uitgebreid assortiment Scoutingartikelen zoals kampeermaterialen, kompassen en vlaggen. In 17 plaatsen, verspreid over het hele land, heeft de Scoutshop een eigen filiaal. De Scoutshop geeft jaarlijks een eigen catalogus uit.
 
lnfocentrum
 
Het hart van de organisatie in Leusden is het Infocentrum, tel. (033) 496 02 60. Hier komen vragen en signalen vanuit en van buiten de vereniging binnen, worden deelnemers aan landelijke activiteiten geregistreerd, wordt bemiddeld bij het verkrijgen van extra verlof en ga zo maar door.
 
Daarnaast verstuurt het lnfocentrum informatiemateriaal zoals folders, spreekbeurtmappen en modules. Ook bemiddelen de medewerkers bij verzekeringen. Het lnfocentrum geeft een eigen catalogus uit. Er is geen Scoutingvraag te bedenken, of het lnfocentrum weet - of zoekt – het antwoord.