Bevers

Bevers@hubovra.nl

Email de beverleiding: 

De Bevers is bij Scouting Nederland de speltak voor jongens en meisjes tussen de 5 en 7 jaar. De naam "bevers" is afgeleid van de speltak "Beavers" bij de scouting in Canada. In Nederland is de naam overgenomen, maar is er een ander verhaal bij bedacht. In plaats van de nadruk op het bos en de dierenvrienden ligt de nadruk bij de bevers in Nederland op Huize Hotsjietonia; wie daar wonen en watvoor avonturen er beleefd worden. Er zijn een paar groepen die wél het oorspronkelijke Canadese beververhaal gebruiken.
 
Algemeen Bevers herken je aan een rode trui en een blauwe pet met Lange Doener erop. Verder dragen ze net als alle andere leden van scouting een das. Zo horen ze er echt bij. Een groep bevers bestaat uit maximaal 16 kinderen. Net als bij oudere scouts kennen bevers hun eigen gebruiken. Ze worden bevermanieren genoemd. Bevermanieren liggen echter niet vast. Ze zijn speels en bevorderen vooral het groepsgevoel. Zo leren de bevers spelenderwijs samen te werken. Enkele bevermanieren zijn het openingslied en het sluitingslied. Jaarlijks hebben de bevers een Bever-Doe-Dag met alle bevergroepen uit de regio.

Bij de Bevers gaat het spel uit van vier interessegebieden:

• Buitenleven
• Expressie en creativiteit
• Sport en spel
• Stille momenten

Wat kan je van de leiding verwachten:
De leiders zijn eigenlijk de reisleiders van jouw ontdekkingsreis. Ze laten je zien hoe het moet. Ze wijzen je de weg. Ze maken jouw avontuur mogelijk. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een toffe plek voor het weekend gereserveerd is. Ze zorgen ervoor dat de Kabouters een eigen clubhuis hebben. Dat er hout is om vuur te stoken. Dat er tenten zijn. Dat er een plan is voor wat jullie gaan doen. Dat het veilig is wat jullie doen. O ja, en ze doen het voor hun plezier. Dus je hebt kans dat ze ook wel eens iets geks doen. Niks van aantrekken hoor. Doe gewoon even gezellig mee.

Alle spelletjes die de kinderen doen, spelen zich af in het denkbeeldige huis "Hotsjietonia". Daar kun je buiten spelen, spelletjes doen, knutselen, maar ook verhaaltjes lezen en vertellen wat je de hele week hebt gedaan.
 
De bevers ze zijn niet alleen in het huis. Ook de leiding speelt mee. Lange Doener heeft ze gevraagd of ze elke week komen spelen met de bevers. Naast Lange Doener wonen ook een aantal vrienden van hem in het huis, zoals Hippe Springveer, Lappezak, Pompedomp en Frederik Scheuremaar. Sinds kort hebben ook Vlerk Speurwerk en Karo Kunst Hotsjietonia ontdekt en zijn daar nu regelmatig te vinden.
 
Op hun trui staat een tekening van Lange Doener en ze dragen een blauwe pet.
 
Thema figuren
 Lange Doener is de centrale figuur van Hotsjietonia. Hij zorgt ervoor dat alles in Hotsjietonia goed verloopt. Soms heeft hij een probleem die hij dan samen met de bevers gaat oplossen.
 Hippe Springveer kan helemaal nooit stilzitten. Ze is energiek, sportief, ondernemend en actief. Ze kent alle vormen van bewegen en neemt graag de bevers hierin mee.
 Lappezak zijn naam zegt het al, houdt van lappen. Altijd bezig en wie mee wil doen, is welkom. Alles op zijn tijd en alles kan, zolang het maar met lappen is.
 Pompedomp is het zorgzame type van Hotsjietonia. Je vindt haar dan ook vaak in de keuken. En als ze daar niet is, dan is ze buiten te vinden. Ze houdt veel van de natuur en van muziek.
 Frederik Scheuremaar is een ondeugd vol kattenkwaad. Hij verscheurt elk stukje papier dat hij te pakken krijgt. Hij is actief en altijd vrolijk.
 Vlerk Speurwerk
 Karo Kunst
 Wally Waterrat